Duurzaam werken is niet optioneel, maar een keiharde must.
In een wereld die gekenmerkt wordt door toenemende milieuproblemen, sociale ongelijkheid en economische uitdagingen, is de urgentie om duurzaam te werken nog nooit zo duidelijk geweest. Ook het werk dat wij verrichten laat een ecologische voetafdruk achter. Wij zijn ons hier van bewust en zoeken actief naar manieren om steeds duurzamer te werken. Met oog voor duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers en het beperken van de milieu-impact van ons werk middels recycling van ballast en inzet van ons machinepark.
Duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers
Iedereen moet later in goede gezondheid van zijn of haar pensioen kunnen genieten. Daarom zetten wij ons als familiebedrijf actief in voor het gezond houden van de fysieke en mentale gesteldheid van onze collega’s.
Veiligheid
Werken aan het spoor of de weg is niet zonder risico’s. Kwartshoudende ballast, schadelijke geluidsoverlast en aanrijdgevaar vormen slechts een paar voorbeelden van de gevaren waar onze teamleden mee te maken krijgen. Onze veiligheidskundigen brengen echter continu deze risico’s in kaart én acteren hierop. Wij besparen nooit op veiligheidsmiddelen. Onze collega’s krijgen met regelmaat trainingen waarmee we het veiligheidsbewustzijn vergroten en veiligheidsprocessen waarborgen. Ook in het de aanschaf van materieel nemen we veiligheid als belangrijk aandachtspunt mee om zodoende veilig werken zo gemakkelijk mogelijk te maken.
We maken ons er graag hard voor om de kans op bedrijfsongevallen zo klein mogelijk te maken en gezondheidsklachten op lange termijn te voorkomen.
Ergonomie
Duurzame inzetbaarheid draait echter niet alleen het voorkomen van bedrijfsongevallen. Ook ergonomisch werken wordt zo veel mogelijk doorgevoerd in onze werkprocessen. Bij het samenstellen van ons machinepark heeft het werkcomfort van bedieners veel aandacht gekregen. Een juiste werkhouding voorkomt niet alleen klachten op de korte termijn, het zorgt er ook voor dat onze collega’s hun kleinkinderen zonder rugklachten kunnen optillen wanneer de tijd daar is.
Gezonde werk- en privé balans
Fysieke gezondheid is belangrijk, maar mentale gesteldheid doet hier zeker niet voor onder. Stress en vermoeidheid verhogen niet alleen de kans op uitval door burn-outs, ze vergroten ook de veiligheidsrisico’s voor collega’s op de werkvloer. Fouten worden sneller gemaakt als je gestresst of moe bent.
Wij vinden het heel belangrijk dat onze collega’s lekker in hun vel zitten. Aan het einde van de dag is werk, hoe gepassioneerd we er ook over zijn, niet het allerbelangrijkste in het leven. Er is geen uitleg nodig binnen familiebedrijf Van Eerd over het belang van een stabiele thuissituatie. Daar geven we onze collega’s dan ook altijd de ruimte voor.
Recycling van grondstoffen; zelfs kwartshoudende ballast
Van Eerd heeft als pionier binnen haar vakgebied een unieke manier gevonden om kwartshoudende ballast op een veilige manier te recyclen.
Kwartshoudende ballast wordt vaak gebruikt in spoorwegconstructies als onderdeel van het spoorwegbed. Ballast is het losse gesteente dat onder de dwarsliggers en rails wordt geplaatst om de rails te ondersteunen, stabiliteit te bieden, trillingen te verminderen en waterafvoer te bevorderen.
Het verwerken van kwartshoudende ballast kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen vanwege het gehalte aan kwartsstof. Kwarts is een natuurlijk mineraal dat voorkomt in de aardkorst en veel voorkomt in veel soorten gesteente, waaronder het type dat wordt gebruikt als ballast. Bij het breken, boren, zagen of verwerken van kwarts houdende materialen kan kwartsstof vrijkomen in de lucht. Het inademen van kwartsstof kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, omdat deze deeltjes heel fijn zijn en diep in de longen kunnen doordringen.
Van Eerd heeft een manier gevonden om kwartshoudende ballast op een veilige manier te recyclen, waarna het materiaal geen gezondheidsrisico’s meer met zich meedraagt. Op deze manier zorgen we dat de grondstoffen opnieuw ingezet worden terwijl de kans op gezondheidsklachten door kwarts wordt geëlimineerd. Hierin zijn we uniek.
Uiteraard zetten we ook overige materialen als metaal, hout en zand waar mogelijk opnieuw in. Zo gaan we duurzaam om met de beschikbare grondstoffen.
Duurzaam omgaan met energiebronnen
Van Eerd investeert fors in de verduurzaming van haar machinepark om zo steeds meer gebruik te maken van groene energie.
Duurzaam omgaan met energiebronnen is van essentieel belang voor iedere bedrijf dat zijn ecologische voetafdruk wenst te verkleinen. We houden daarom de ontwikkelingen ten aanzien van elektrisch materieel nauwlettend in de gaten en investeren in nieuw elektrisch materieel waar mogelijk. Zo zijn we één van de eerste in Nederland die een elektrische Volvo L120 loader aan het machinepark toevoegen. Slechts vier andere bedrijven in Nederland beschikken over deze elektrische krachtpatser.
Ook beschikken we over een elektrische zeef, waarmee we materiaal kunnen scheiden. Deze materialen worden vervolgens waar mogelijk opnieuw ingezet. Dat kan bijvoorbeeld in de asfaltindustrie of in de betonindustrie maar ook op één van onze andere projectlocaties.
Het is onze ambitie om ons machinepark steeds meer elektrisch aangedreven te maken, waarbij we zelfvoorzienend willen zijn in het opwekken van de benodigde groene stroom.
Zo werken we stapje voor stapje richting een emissieloos werkproces en verkleinen we onze ecologische voetafdruk.
We zeggen wat we doen
en we doen wat we zeggen
Duurzaamheid en veiligheid zit verweven in onze manier van werken.
Benieuwd hoe wij te werk gaan? Lees dan meer over onze werkwijze.